Els sis principis del mètode pilates

centre espai pilates mataro

L’objectiu del mètode pilates es desenvolupar una base de força i flexibilitat que crearà un cos més equilibrat. Per a aconseguir-ho, el pilates es fonamenta en sis principis fonamentals: respiració, força, control, concentració, fluidesa i respiració. Tots aquests principis es realcionen entre sí i són igualment importants a l’hora d’executar els moviments.

  1. Respiració. Una respiració adequada es vital per desenvolupar la resistència i mantenir el flux sanguini mitjançant una activació de la circulació de l’oxigen. La respiració, a més a més, és de gran ajuda a l’hora de realitzar els moviments més complexes del mètode pilates.
  2. Força. L’enfortiment de la font d’energia procedent dels músculs abdominals, lumbars i glutis (el que anomenem el ‘centre‘ o ‘core‘) és un dels principis fonamentals del pilates. La importància d’un centre fort és el següent: enfortir els músculs abdominals comporta una pelvis estable; en conseqüència, una pelvis equilibrada donarà suport a la columna lumbar i mantindrà el membre inferior alineat (peus, cames i cuixes). Aquest fet és clau, perquè un cos no alineat no pot funcionar tan eficaçment i el centre participa en tots els moviments que el nostre cos realitza.
  3. Control. Quan cos i ment treballen units, els moviments resulten més efectius. Tots els moviments del mètode pilates s’inicïen des del centre, ja que la manca de control del ‘core’ pot resultar en lesions tant en la nostra pràctica esportiva com en el nostre dia a dia. Sense el control del centre, sempre utilitzem els mateixos músculs, aquells que són més forts, mentre que els que tenim més dèbis segueixen sense exercitar-se.
  4. Concentració. La concentració és clou per aconseguir moviments de qualitat en la pràctica de pilates, per poder visualitzar l’exercici i executar-lo de la millor forma possible segons les nostre habilitats.
  5. Fluïdesa. Una sessió de pilates hauria de consistir en una mena de coreografia en la que s’enllacen exercicis amb energia. La continuïtat i agilitat dels moviments creen un programa fluit, però que ha d’executar-se sense presses, aprofitant tots els beneficis de cada exercicis.
  6. Precisió. En la pràctica del pilates, és necessari executar cada moviment amb precisió. És a dir, sempre serà millor la qualitat que la quantitat. Encara que a vegades no ens ho sembli, els moviments més petits i precisos produeixen grans resultats.

Aquests sis principis fonamentals del pilates són claus en la pràctica del mètode, però també ho haurien de ser en cas que pratiquem algun altre esport i també en la nostra vida diària: al agafar un nen a coll, carregar bosses, aixecar pes, caminar, etc.